Flytta med Akvarium - guldfisk i akvarium vid flytt

Flytta akvarium säkert – steg för steg guide 

Foto av författare
Skriven av:
Uppdaterad:
Foto av författare
Skriven av:
Senast uppdaterad:

Att flytta ett akvarium kan vara en utmaning ur flera perspektiv. Dels måste transporten av akvariet göras försiktigt så att det inte riskerar att gå sönder och dels måste transporten av fiskarna göras på ett lugnt sätt så att inte fiskarna blir stressade och inte överlever transporten. 

I denna artikel tar vi upp vad du ska tänka på vid flytt av akvarium, både själva transporten av akvariet och hur du förbereder och förflyttar fiskarna på ett bra sätt. 

Att tänka på vid flytt med akvarium

När du flyttar ett akvarium oavsett om det är att du ska byta upp dig eller flytta ditt akvarium till din nya bostad så finns det några saker du bör tänka på. Det viktigaste är att du har planerat flytten så fiskarna inte hamnar i en påse eller behållare där vattnet inte syresätts. Då riskerar fiskarna att dö. Packa därför ner fiskarna det sista du gör innan de transporteras iväg. 

Fiskarna klarar sig max fyra timmar i en påse utan att få nytt syre. Vid längre transporter måste syrgas tillföras. 

Flytta akvarium

Packa akvariet

Innan du flyttar ett akvarium är det viktigt att det är tömt och rengjort ordentligt. Att flytta ett akvarium med vatten i är inte att rekommendera. Dels är det tungt och dels riskerar vattnet att läcka ut om akvariet får ett slag eller en stöt. 

När akvariet är tömt och rengjort kan du packa alla delar. Se till att allt är väl skyddat. Använd gärna bubbelplast eller mjuka filtar för att skydda det så bra som möjligt. Kan du få ner det i en skyddande kartong är det att föredra. 

Se till att märka upp det tydligt att det är ömtåligt, vilken sida som ska vara uppåt och markera att inget får placeras ovanpå. 

Transportera akvariet

Placera akvariet så säkert som möjligt i bilen. Placera det så att inget annat risker att stöta i det eller hamna ovanpå. Fyll gärna ut runt om akvariet med en skumgummimadrass, filtar eller handdukar för att minska stötar. 

Har du ett riktigt stort akvarium är det en god idé att få hjälp att bära det. Även om du själv klarar vikten är det oftast för otympligt att bära själv om det är riktigt stort. 

Återställa akvariet

Placera akvariet på en stabil yta där du har tänkt att det ska stå. Lägg tillbaka sand, växter och prydnader och fyll det med vatten. Det behöver inte vara vattnet från det gamla akvariet utan går lika bra med nytt friskt vatten. 

Det viktiga är att du initialt använder samma pump sen tidigare. Det är där bakteriekulturen finns och det som kommer göra att fiskarna mår bra. Om du ska byta pump, kör ett tag med dubbla pumpar så att den nya pumpen kan vänja sig. 

Flytta akvariefiskarna

Flytta akvariefiskarna - gul akvariefisk i ett akvarium.

Packa fiskarna

Fiskarna kan mellanlanda i plastpåsar, en hink eller en behållare. Ha gärna i en del av det gamla akvarievattnet i påsarna. Om de ska ligga där en stund medan du plockar ur resten av akvariet, stoppa gärna ner pumpen så att vattnet syresätts och bakteriekulturen bibehålls. 

Transportera fiskarna

Transportera fiskarna i sin behållare. Säkerställ att de inte kan gå sönder och ha gärna en extra behållare runt omkring. Se till att ha uppsikt över behållaren under transporten så du ser om något händer. Se till att temperaturen varken blir för låg eller för hög. 

Återställa fiskarna

För att fiskarna inte ska få en chock i sitt nya akvarium är det viktigt att de får med sig bakteriekulturen. Du behöver inte ha med dig vatten från ditt gamla akvarium men däremot är pumpen viktig att få med sig. Även om du byter till ett större akvarium kan du köra både den nya och gamla pumpen ett tag för att få med dig rätt bakteriekultur. 

Tillsätt vattenberedningsmedel, anti-stressmedel och bakteriekultur innan du sätter i fiskarna. Undvik att hälla i vattnet från påsen i akvariet. Vattnet är förorenat och kan förstöra balansen i akvariet. 

Första tiden i det “nya” akvariet matar man mycket sparsamt eller inte alls. Använd gärna snabbväxande växter och framförallt, håll koll på nitrithalten.