Flytta med hund – 10 tips!

Att flytta med hund kan vara en utmaning, men det finns en del saker du kan göra för att underlätta processen för både dig själv och din hund. Här är tio tips på vad du bör tänka på när du flyttar med hund:

Hund
Källa: Unsplash

1. Kolla om det finns restriktioner för hunden.

Innan du flyttar är det viktigt att kontrollera om det finns några restriktioner för hundar på den nya platsen, till exempel viktgränser eller raser.

2. Gör en lista över saker du behöver packa för hunden.

Packa nödvändig utrustning och förbrukningsvaror för hunden, exempelvis mat, leksaker och vattenskål.

3. Kontrollera om hunden behöver någon form av vaccination.

Innan du reser eller flyttar till en ny plats är det viktigt att kontrollera om hunden behöver någon form av vaccination. Vissa länder kräver att hundar har speciella vaccinationer. Det är därför bra att vara förberedd i förväg.

4. Fixa iordning upp en temporär hundplats till din hund.

Innan hunden kan flytta in i det nya hemmet är det bra att sätta upp en temporär hundplats. Detta därför att hunden ska ha ett tryggt ställe att vistas på under tiden. Till exempel hundens egna hundbädd.

5. Registrera hunden på den nya platsen.

Om du flyttar till en ny kommun är det viktigt att registrera hunden på den nya platsen. Det kan också vara bra att skaffa en ny hundförsäkring om du flyttar till en ny plats.

6. Var försiktig med att ändra hundens matvanor.

När du flyttar är det bra att inte ändra hundens matvanor för mycket, eftersom det kan påverka hundens hälsa negativt.

7. Se till att sätta upp rutiner för hunden så snabbt som möjligt.

Att flytta kan vara stressigt för hunden, så det är bra att sätta upp rutiner så snabbt som möjligt för att hjälpa hunden att anpassa sig.

8. Ge hunden extra uppmärksamhet under flytten.

När du flyttar är det bra att umgås med din hund mycket, så att den känner sig trygg i den nya miljön.

9. Var försiktig med att ändra hundens miljö för mycket.

Detta på grund av att den ska känna sig trygg och säker. Se till att hunden har tillgång till sina vanliga leksaker. Viktigast är kanske att den har en plats där den kan vila och återhämta sig.

10. Var försiktig med att överstimulera hunden.

När du flyttar till en ny plats kan det vara lätt att överstimulera hunden med allt nytt som finns att upptäcka. Därför är det viktigt att ge hunden tillräckligt med vila.

Om du undrar exakt vad som är lagligt och inte när det gäller att flytta med hundar kan du kolla in vad lagen säger om tillsyn över hundar och katter.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa din hund att anpassa sig till den nya platsen och göra flytten så stressfri som möjligt för både dig och din hund.