Flyttstädning

En flyttstädning är den städning som görs innan man flyttar in eller ut från en bostad. Det är viktigt att städa grundligt inför en flytt. Detta för att ge den nya hyresgästen eller ägaren en ren och fräsch bostad att flytta in i. Det är också viktigt att städa noga innan man flyttar ut för att få tillbaka sin deposition. Här är några frågor som du kanske har om flyttstädning.

Flyttstädning
Källa: Unsplash

Hur mycket kostar en flyttstädning?

Priset på en flyttstädning kan variera beroende på storleken på bostaden och hur mycket städning som behövs. En grov uppskattning på priset för en flyttstädning på en lägenhet som är 100 kvm kan vara mellan 2500-3500 kronor. Om du vill ha en mer exakt kostnadsberäkning är det bäst att kontakta en städfirma och få ett personligt prisförslag.

Hur fungerar RUT-avdrag vid flyttstädning?

RUT, eller Rådgivning, Utbildning och Tjänster, är ett avdrag som gör det möjligt för personer som är anslutna till avdraget att få en del av arbetskostnaden för viss hantverkstjänst som städning av hus och lägenhet ersatt. RUT-avdraget gäller för personer som är folkbokförda i Sverige och som är verksamma som näringsidkare eller som har en företagande författningssamling. För att kunna ansöka om RUT-avdraget måste du anlita en städfirma som är anslutna till avdraget och följa vissa regler. Till exempel som att du ska ha ett verifieringskonto hos Skatteverket och att du ska föra en korrekt företagsbokföring. Om du vill veta mer om RUT-avdraget och hur det fungerar vid flyttstädning kan du kontakta Skatteverket. Alternativt kan du kontakta en städfirma som är anslutna till avdraget. På skatteverkets hemsida kan du läsa mer om RUT-avdrag. Till exempel här.

Hur många timmar tar det att flyttstäda?

Det kan vara svårt att säga exakt hur många timmar det tar att flyttstäda. Det kan variera beroende på storleken på bostaden och hur mycket städning som behövs. En grov uppskattning på tiden det tar att flyttstäda en lägenhet på 100 kvm kan vara mellan 6-8 timmar för en person, men detta kan variera.

Vad kostar det att anlita en flyttfirma?

Priset på att anlita en flyttfirma kan variera beroende på hur långt man ska flytta, hur mycket man ska flytta och vilka tjänster man vill ha. En grov uppskattning på priset för att anlita en flyttfirma kan vara mellan 5000-10000 kronor för en flytt inom samma stad, men även detta kan variera. Det är bäst att kontakta flera olika flyttfirmor och jämföra priser för att få den bästa dealen. Läs mer om flyttfirmor här.

Kan man göra flyttstädningen själv?

Det är möjligt att göra flyttstädningen själv om man har tid och ork. Men det kan vara en stor uppgift att städa en hel bostad noga innan man flyttar. Det kan därför vara bra att överväga om det är värt att spara pengar på att göra flyttstädningen själv. Kanske är det enklare och mindre stressigt att anlita en städfirma.

Hur noga är flyttstädning?

Flyttstädning är vanligtvis en mycket noga städning eftersom man vill ge den nya hyresgästen eller ägaren en ren och fräsch bostad att flytta in i. Flyttstädning innebär vanligtvis att man städar alla ytor grundligt, inklusive väggar, tak, golv, kök, badrum, toalett, fönster och dörrkarmar. Det är också vanligt att man tar bort allt skräp och sopor som finns i bostaden. Det kan vara bra att anlita en professionell städfirma för att vara säker på att allt städas noga och att allt blir som det ska.

Hur långt innan måste man boka flyttstädning?

Det är bra att boka flyttstädning i god tid innan man ska flytta. Detta för att säkerställa att man får en tid som passar. Hur långt innan man behöver boka flyttstädning kan variera beroende på hur populär städfirman är och hur många andra uppdrag de har. Det är vanligt att man behöver boka flyttstädning några veckor innan man ska flytta. Men det kan vara bra att boka så tidigt som möjligt för att vara säker på att få en tid som passar.

Vad är viktigast att göra rent i badrummet vid flyttstädning?

Vid flyttstädning är det viktigt att göra rent i badrummet för att få tillbaka så mycket som möjligt av sin deposition. Det finns en del specifika saker som är viktigare att göra rent än andra. Till exempel bör du se till att duschkabinen och toaletter är rena och fria från missfärgningar. Det är också bra att torka av speglar och handfat, samt se till att alla skåp och lådor är tomma och rena.

I vilken ordning ska man städa när man flyttstädar?

Det finns ingen exakt ordning som man måste följa när man flyttstädar, men det finns en del saker som kan underlätta processen. En bra idé är att börja med att göra rent i de rum som är lättast att städa, som till exempel vardagsrummet och köket. Därefter kan du gå vidare till de rum som kräver lite mer tid och ansträngning, som till exempel sovrummen och badrummen. När du har städat alla rummen är det dags att dammtorka och göra en slutstädning.

Vad händer om man inte städar innan flytt?

Om du inte städar innan flytten kan det leda till att du inte får tillbaka hela din deposition. Det är viktigt att lämna över bostaden i samma skick som när du flyttade in, så att den nya hyresgästen inte behöver göra en massa extra städning. Dessutom kan det vara svårt att sälja eller hyra ut en bostad som inte är välstädad.

Vad ska man dammtorka vid flyttstädning?

Vid flyttstädning är det viktigt att dammtorka alla ytor för att få bort damm och smuts. Det är bra att börja med att dammtorka golven. Detta rekommenderas då det är lättare att dammtorka väggar och möbler när golvet är rent. Sedan kan du dammtorka väggar, tak, fönsterkarmar och möbler. Glöm inte att dammtorka bort damm från alla lampor.