Skatt – vad gäller vid flytt?

Att flytta är en kostsam process, men det finns flera sätt att ta hänsyn till flytt-kostnaderna i din deklaration. För att hjälpa dig att planera och budgetera för din nästa flytt har vi sammanställt den här guiden om hur hanterar skatt gällande flyttkostnader.

skatt
Källa: Unsplash

Flyttkostnader som är avdragsgilla

Enligt Skatteverket kan du dra av följande flyttkostnader i din deklaration:

Flyttstädning:

Om du anlitar en städfirma för att städa din gamla bostad eller den nya innan du flyttar in, kan du dra av dessa kostnader i din deklaration. Läs mer om flyttstädning här.

Flyttfirman:

Om du anlitar en flyttfirma för att hjälpa till med flytten, inklusive packning, in- och utlastning av möbler och transporter av saker, kan du dra av dessa kostnader i din deklaration.

Övernattningskostnader:

Om du behöver bo på ett hotell eller en annan form av temporär bostad under flytten, kan du dra av dessa kostnader i din deklaration.

Flyttbidrag:

Det finns flera sätt att få flyttbidrag från din arbetsgivare eller från andra organisationer. Här är några exempel:

Flyttbidrag från arbetsgivare:

Många arbetsgivare erbjuder sina anställda ett flyttbidrag för att hjälpa till med kostnaderna för flytten. Kontakta din arbetsgivare för att se om du är berättigad till ett flyttbidrag.

Flyttbidrag från staten:

Om du är anställd inom den offentliga sektorn, kan du vara berättigad till ett flyttbidrag från staten. Kontakta din arbetsgivare för att se om du är berättigad till ett statligt flyttbidrag.

Flyttbidrag från andra organisationer:

Det finns också andra organisationer som erbjuder flyttbidrag till anställda. Kontakta din arbetsgivare eller din fackförening för att se om det finns några tillgängliga flyttbidrag.

Att flytta kan vara en dyr process, men det finns många sätt att ta hänsyn till flyttkostnaderna i din deklaration eller genom att få flyttbidrag från arbetsgivare och organisationer. Det viktigaste är att ha en god överblick över alla kostnader och att planera och budgetera så noga som möjligt.

Det är också viktigt att notera att reglerna och riktlinjerna för skatt av flyttkostnader kan variera från land till land, så det är alltid bäst att kolla med en skatteexpert eller en kvalificerad rådgivare för att få råd och hjälp med skatt av flyttkostnader.

Så om du planerar att flytta, se till att du tar hänsyn till alla dina flyttkostnader och utnyttjar alla möjliga bidrag och avdrag för att göra din flytt så smidig och kostnadseffektiv som möjligt.