Katter & flytt – hur mår katten under en flytt?

Flyttar du med din katt kan det vara en stressig tid för både dig och din katt. Men med lite planering och förberedelser kan du göra det så smidigt som möjligt för både dig och din katt. Här är några tips för att hjälpa din katt att klara av flytten.

Katt
Källa: Unsplash

Hur ens katt under flytten?

Katter är kända för att vara mycket känsliga för förändringar i deras omgivning. En flytt kan vara mycket stressande för en katt och kan orsaka oro och ångest. Det är viktigt att hålla katten i ett tryggt och lugnt tillstånd under flytten. Försök att hålla kattens vanliga rutiner så mycket som möjligt under flytten.

Vad ska man tänka extra på?

  • Transport: Se till att katten är väl säker i en transportbur under transporten. Det är också bra att vänja katten vid transportburen i förväg så att den känner sig trygg och bekväm i den. Ett tips är att lägga en filt eller kudde som katten känner igen i transportburen. 
  • Mat och vatten: Se till att ha tillräckligt med mat och vatten till katten under flytten. Det kan vara svårt att hitta en plats där katten kan äta och dricka under flytten, så det är bra att ha med sig detta.
  • Miljö: Försök att hålla kattens omgivning så likartad som möjligt under flytten för att minimera stressen.

Måste man köpa någonting speciellt till sin katt?

Det är inte nödvändigt att köpa något speciellt för att flytta med din katt. Det kan dock vara bra att ha en transportbur, mat och vattenbehållare samt eventuellt ett favoritleksak eller filt för att hålla katten lugn och trygg.

Låt katten vänja sig

Låt katten vänja sig vid den nya miljön så fort som möjligt efter flytten. Ge katten tid att utforska och låt den få möjlighet att gömma sig om den känner sig otrygg. Försök att hålla kattens vanliga rutiner så mycket som möjligt för att hjälpa den att känna sig trygg i den nya miljön.

Sammantaget kan flytta med din katt vara stressigt, men med lite planering och förberedelser kan du göra det så smidigt som möjligt. Undrar du hur det är att flytta med hund? Kolla in denna artikel.