Flyttkartonger

Flyttkartonger är ett oumbärligt verktyg när det är dags att flytta. De hjälper till att skydda dina saker under flytten. Dessutom gör de det enklare att packa och organisera allt du behöver ta med dig. Men det finns många olika flyttkartonger att välja mellan. Så hur vet du vilka som är bäst för just ditt behov? Här är några tips på hur du kan välja rätt flyttkartonger för din flytt.

Flyttkartonger
Källa: Unsplash

Vilka flyttkartonger är bäst?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du väljer flyttkartonger. Här är några grundläggande saker att tänka på:

 • Storlek: Flyttkartonger finns i många olika storlekar, så se till att välja en storlek som passar för det du ska packa. Tänk på att det är bättre att ha för många kartonger än för få, så du kan fylla ut dem ordentligt och undvika att saker tumlar omkring under flytten.
 • Material: De flesta flyttkartonger är tillverkade av kartong, men det finns även alternativ i plast eller papper. Kartongkartonger är billigare, men de är inte lika tåliga som plastkartonger. Plastkartonger är dyrare, men de är mer tåliga och kan återanvändas flera gånger.
 • Vikt: Tänk på hur mycket vikt du ska fylla i varje kartong. En kartong som är för tung kan vara svår att bära och kan skada både kartongen och dina saker under transport.

Var köper man billiga flyttkartonger?

Det finns många olika ställen där du kan köpa flyttkartonger till låga priser. Här är några tips på var du kan hitta billiga flyttkartonger:

 • Begagnade kartonger: Du kan ofta hitta begagnade flyttkartonger på second hand-butiker eller på loppisar. Dessa kartonger är billigare än nya, men de kan vara lite slitna och kan inte alltid hålla samma vikt.
 • Grossister: Grossister säljer ofta flyttkartonger till låga priser eftersom de köper in stora mängder. Det kan vara lämpligt att kontakta en grossist om du behöver många kartonger för din flytt.
 • Pappersterminaler: Pappersterminaler är företag som samlar in och säljer begagnade papperprodukter, inklusive flyttkartonger. De kan vara ett bra ställe att leta efter billiga flyttkartonger.
 • Överblivna kartonger: Du kan också försöka hitta överblivna kartonger från andra som har flyttat nyligen. Många människor vill gärna bli av med sina flyttkartonger efter en flytt, så det kan vara värt att fråga runt bland vänner och familj om de har några kartonger att sälja eller ge bort.

Hur många kubik är 10 flyttkartonger?

Det är svårt att säga exakt hur mycket 10 flyttkartonger rymmer eftersom det beror på storleken på kartongerna och hur mycket du fyller i dem. Men som en grov ungefärlig uppskattning kan du räkna med att en flyttkartong på mediumstorlek (ca 60x40x40 cm) rymmer ungefär 1 kubikmeter. Så 10 flyttkartonger i mediumstorlek skulle ungefär motsvara 10 kubikmeter.

Hur många flyttkartonger får plats i en flyttbil?

Det beror på storleken på din flyttbil och storleken på dina flyttkartonger. Som en ungefärlig uppskattning kan du räkna med att en vanlig flyttbil (ca 10-15 kubikmeter) kan rymma mellan 10-15 flyttkartonger i mediumstorlek. Men det är viktigt att komma ihåg att du också behöver plats för andra saker som möbler och större föremål. Därför kan det vara lämpligt att få hjälp av en flyttfirma för att få en mer exakt uppskattning av hur många kartonger du kan få plats med.

Hur tung får en flyttlåda vara?

Det är viktigt att inte fylla flyttkartongerna för tungt, eftersom det kan vara svårt att bära dem och kan skada både kartongen och dina saker under transport. En allmän rekommendation är att hålla vikten på en flyttkartong under 15-20 kg. Detta gäller särskilt för kartonger som ska bäras långa sträckor eller uppför trappor. Om du har saker som är tunga eller känsliga, kan det vara lämpligt att använda större kartonger eller förpackningsmaterial för att fördela vikten på ett mer jämnt sätt.

Hur förpackar man sina saker rätt i flyttkartongerna?

Det finns några enkla tips att följa för att förpacka dina saker rätt i flyttkartongerna:

 • Börja med att packa de tunga sakerna längst ner i kartongen, så att de inte tumlar omkring under transport.
 • Fyll ut kartongen ordentligt med lättviktsföremål som kläder, papper eller lätt förpackningsmaterial för att undvika att saker tumlar omkring.
 • Använd förpackningsmaterial som bubbelplast, tidningspapper eller skumgummi för att skydda skörare saker och förhindra att de skadas under flytten.
 • Märk varje kartong med innehållet och var den ska ställas i den nya bostaden, så att det blir lättare att hitta sakerna när du har flyttat in.

Vad ska man tänka på när man använder begagnade flyttkartonger?

Det kan vara ett bra alternativ att använda begagnade flyttkartonger eftersom de är billigare än nya. Men det finns några saker du bör tänka på när du använder begagnade kartonger:

 • Kontrollera att kartongerna är i bra skick innan du använder dem. Se till att de inte är för nötta eller skadade, eftersom de kan vara svåra att bära och kan inte hålla samma vikt som nya kartonger.
 • Tvätta eventuellt förpackningsmaterial som bubbelplast eller skumgummi innan du använder det igen, så att det inte är smutsigt eller skadat.
 • Var noga med att märka varje kartong med innehållet och var den ska ställas i den nya bostaden, så att du inte riskerar att förlora några saker under flytten.